NAMIBIJA

Avantura z razvajanjem

Puščava, džipi in noči pod zvezdami; res prava Afrika! Vodi Zvone, kuha Ludvik.

Namibija 2024: odhoda 16. aprila (polno!) in  25. septembra – polno! A ni nemogoče, da se do jeseni še kaj sprosti …

DODATEN ODHOD: 28. oktober, 17 dni, cena 3250 € – še eno prosto mesto.  In ponovno gremo SREDI APRILA 2025 – zbiramo prijave.

Zanimanja je veliko, prijavite se ZDAJ! Povsem neobvezujoče, pošljemo vam dodatne informacije ter program po dnevih. 

PRIJAVE: info@zvoneseruga.com

Na kratko:

S terenskimi tojotami se zapodimo skozi prostranstva Namiba, nacionalnega parka Etosha in med plemena vzdolž angolske meje, skozi noro lepo pokrajino, v avanturo. Vozimo sami, spimo v šotorih pod zvezdami južnega neba, kuhar Ludvik pa čara ob večernem ognju – neprecenljivo! Južnoafriška vina ter debeli zrezki pomagajo telesu in veselim uram afriških noči. Na robovih plemenskih naselij bomo plesali s Himbami in Bušmani, v Etoši vozili med sloni in žirafami. Začutili boste prvinsko Afriko, ki vas bo morda spremenila – naj bo to opozorilo in hkrati obljuba.

Img 3816 (2)
Kako?

17 dni, 3250 €, VSE vključeno! Max. 18 + 2 oseb v petih terenskih nissanih, štiri osebe na vozilo. Z nami bo v dveh desetletjih preverjeni kuhar Ludvik.

Več informacij in prijave

 info@zvoneseruga.com, tel: 041 – 323 479

40(3)

Kratek program - za več informacij ter program po dnevih pišite na info@zvoneseruga.com

Na letališču v glavnem mestu Windhoeku nas čakajo terenska vozila. V nekaj urah se založimo s hrano in vsem potrebnim za štiri dni do naslednje trgovine in že prva noč nas ujame sredi ničesar, ob ognju pod južnimi zvezdami. Drugi večer postavimo šotore ob vznožju najlepših sipin Namiba, v Sesriemu, kjer si vzamemo dan za ikonične prizore in največji peskovnik naših življenj, slavni Sossusvlei. Zatem vozimo skozi čudovito puščavsko pokrajino proti severu. Za eno noč (edina v postelji!)  se ustavimo v Swakopmundu na obali Atlantika in nadaljujemo vzdolž Obale okostnjakov proti severu – spotoma obiščemo kolonijo stotisočev (!) tjulnjev in spimo pod rdečimi stenami Spitzkoppa, rdečih gora sredi puščave. Obiščemo starodavne bušmanske galerije v skalah Twyfelfontaina, po noči za cesto neznano kje pa prispemo v Opuvo, glavno mesto nomadskega plemena Himba. Založimo se s hrano in preživimo noč z lokalnim vodnikom globoko v savani, v eni od vasi nomadskega plemena Himba.  Postavimo šotore na robu naselja okroglih kolib iz blata, skupaj spečemo kozo in skupaj plešemo. Himbe so eno najbolj neverjetnih plemen, še vedno zaljubljeni v svojo preteklost, oblečeni v kozje kože, napol gole ženske pa se vsako jutro sveže namažejo z rdečim mastnim prahom, ki jih spremeni v ljudi iz nekega drugega sveta. Spustijo nas medse in vedno je to čudovito doživetje tako za njih kot za nas.

Namibia17 Nikon 4904 (2)

Nadaljujemo proti vzhodu,  vračamo se v civilizacijo, Etoša je eden najbolj znanih nacionalnih parkov v Afriki, velik za celo Slovenijo. Ne slovi le po neštetih živalih, temveč tudi po urejenih kampih – tuši in celo bazen občasno dobro denejo. Slovi pa seveda tudi po slonih, levih, nosorogih, žirafah, neštetih antilopah, zebrah … v kraljestvu afriških živali smo! 

A nismo še končali. Nov dan vožnje v smeri vzhoda, pred nami se odpre Kalahari in tam se ustavimo v bušmanski vasici; Grmičarji jim rečemo pri nas. Peščena planjava na robu naselja privablja (zelo redke) turiste in vaščanom pomaga preživeti. Skupaj z njimi bomo sedeli okoli ognja in prinesli jim bomo dovolj hrane, da se bo cela vas lahko najedla. Oni pa nam bodo govorili o življenju, zapeli in zaplesali. Vajeni so tujcev, a vseeno bo v tem večeru tudi veliko njihove pristne nekdanjosti. Naslednje jutro pa veliko sedanjosti in prihodnosti, karkoli že jim ta prinaša; obiskali bomo šolo, v kateri raste v neko povsem drugačno življenje nov rod (nekdanjih) lovcev in nabiralcev.

Od tukaj pa – smer domov! Na poti proti letališču bomo v mestu Okahanja naleteli na lepo možnost za nakup spominkov in daril (a najboljše bomo nakupili v vaseh, izvirnike), zadnjo noč pa bomo prespali v idilično urejenem kampu v Windhoeku, glavnem mestu. Bazen(ček) in lepo založen šank imajo,  čas za pakiranje in zadnjo večerjo bo to, potem pa – srečno, Namibija, krasno je bilo. A vseeno: home, sweet home, Slovenija!

§±á•

O NAMIBIJI: mnogi od mojih stalnih sopotnikov prisegajo: Namibija je zakon. Puščavska dežela na jugozahodu Afrike je razpeta med Kalahari in Namib, velika za štirideset Slovenij in polna samote, najbolj čudovite narave in najbolj enkratnih plemen. Nekdanja nemška kolonija je urejena in varna, z izredno zdravim podnebjem – nobenih cepljenj ali malarije – in z bogato založenimi trgovinami. Za redkimi mesti pa se razprostirajo stotine kilometrov in dnevi vožnje skozi najlepše puščave in savane. Ceste so večinoma makadamske in začuda urejene – a brez skrbi, na tri tisoč kilometrov dolgi poti bo na voljo tudi nekaj izzivov za trpežne terenske toyote. Živeli bomo v gmajni, spali pa sredi ničesar, v urejenih kampih ali na robovih plemenskih vasi – da, tudi tuši in celo trije bazeni bosta vmes! Iz bogatih zalog si bomo na ognju pripravljali večerje – kuhar Ludvik dela manjše čudeže – ter uživali slasti odličnih južnoafriških vin. A da ne bo pomote: to je prava avantura, v kateri sami vozimo, sami kuhamo, družno preklinjamo luknje in porivamo avtomobile, sami tudi oderemo kozo, če je treba. In za naslednjim ovinkom nas morda čaka čreda slonov ali skupina napol golih lepotic plemena Himba. Potovanje po Namibiji je čarobno – po njej morda nikoli več ne boste povsem enaki.

Aprila je v Namibiji jesen, septembra in oktobra se začne pomlad – da, na južni polobli smo. In to so najboljši meseci za potovanje po tej deželi. Oktobra lahko pričakujemo prijetno sveže/tople večere, čez dan pa se bodo temperature predvsem na severu dvignile do 35 stopinj Celzija; da, v avtih je klima! Dežja ne bo, sušna doba v puščavi nas čaka. 

CENA: 3250 € za 17 dni, vključeno VSE!

Kaj je vključeno? Takorekoč vse: letalske vozovnice s taksami, namibijski vizum, dvojno nezgodno zavarovanje Coris (pokrivanje zdravstvenih storitev do 50.000 €), kombi prevoz na letališče in nazaj (razen Brnika), na terenu preverjeni kuhar Ludvik, terenski avtomobili v Namibiji (Toyota Hilux 4×4 ali podobno, z gorivom, po štiri osebe v avtu), spanje (naši šotori!) v kampih, za cesto ali v plemenskih vaseh, vsa hrana in pitna voda, vstopnine, lokalni vodniki (kjer bo potrebno), vodenje v slovenskemu jeziku – ni da ni! 

Ni vključeno:  edino prispevek v skupno blagajno, večinoma za večerna veselja sredi gmajne. Le trikrat si boste iz svojega žepa v mestu kupili hitro kosilo ali sendvič, ta čas, ko bosta kuhar in vodič urejala bolj pomembne stvari.  Za ca. 100 dodatnih evrov ne boste ne lačni ne žejni – in občasno morda tudi ne povsem trezni, če dobro pomislim. Celo za kakšen spominek bo ostalo. Bo pa nekajkrat možnost zapravljanja v mestih, runde za šankom in predvsem nakupa daril in spominkov. Navsezadnje ste na dopustu in tudi 200 evrov pač ne bi smel biti problem zapraviti. Z malo truda.

Pišite za več informacij ter program potovanja: info@zvoneseruga.com 

FOTOGALERIJA NAMIBIJA

Namibija je raj za fotografe. Njene sipine, divje pokrajine neverjetnih barv, noči sredi ničesar, ljudje iz nekih povsem drugih časov ter svetov. In živali, kot ste jih vajeni le iz dokumentarnih oddaj. Lahko jo uživate skozi objektive svojih aparatov. A zagotovo še lepša in še bolj popolna bo slika skozi vaše oči. Spodaj pa vam ponujam nekaj posnetkov za občutek in pokušino.