NAMIBIJA

Avantura z razvajanjem

Puščava, džipi in noči pod zvezdami. S kuharjem Ludvikom!

V letu 2023 se bova z Romano potepala po svoje. Naslednja odhoda v Namibijo bosta leta 2024: sredi aprila (prvomajske!)  in avgusta – primerno tudi za družine z otroki.  

Zanimanja je ogromno, prijavite se ZDAJ! Povsem neobvezujoče, pošljemo vam dodatne informacije ter program po dnevih. Enkrat jeseni pa se srečamo, pogovorimo in s predplačili potrdimo obe skupini.

PRIJAVE: info@zvoneseruga.com

Na kratko:

S terenskimi tojotami se zapodimo skozi prostranstva Namiba, nacionalnega parka Etosha in med plemena vzdolž angolske meje, skozi noro lepo pokrajino, v avanturo. Vozimo sami, spimo v šotorih pod zvezdami južnega neba, kuhar Ludvik pa čara ob večernem ognju – neprecenljivo! Južnoafriška vina ter debeli zrezki pomagajo telesu in veselim uram afriških noči. Na robovih plemenskih naselij bomo plesali s Himbami in Bušmani, v Etoši vozili med sloni in žirafami. Začutili boste prvinsko Afriko, ki vas bo morda spremenila – naj bo to opozorilo in hkrati obljuba.

IMG_3816 (2)
Kako?

16 – 17 dni (odvisno od letalskih povezav), ca. 2850 evrov, VSE vključeno – a cena je zaenkrat le okvirna, znana bo pred prvim srečanjem. Max. 20 oseb v petih džipih, štiri osebe na vozilo. V primeru polne skupine bo z nami tudi kuhar Ludvik.

Več informacij in prijave

 info@zvoneseruga.com, tel: 041 – 323 479

40(3)

Kratek program - za več informacij ter program po dnevih pišite na info@zvoneseruga.com

Na letališču v glavnem mestu Windhoeku nas čakajo terenska vozila. V nekaj urah se založimo s hrano in vsem potrebnim za štiri dni do naslednje trgovine in že prva noč nas ujame sredi ničesar, ob ognju pod južnimi zvezdami. Drugi večer postavimo šotore ob vznožju najlepših sipin Namiba, v Sesriemu, kjer si vzamemo dan za največji peskovnik naših življenj. Zatem vozimo skozi čudovito puščavsko pokrajino proti severu. Za eno noč (edina v postelji!)  se ustavimo v Swakopmundu na obali Atlantika in nadaljujemo vzdolž Obale okostnjakov proti severu – spotoma obiščemo kolonijo tjulnev in spimo pod rdečimi stenami Spitzkoppa, rdečih gora sredi puščave. Obiščemo starodavne bušmanske galerije v skalah Twyfelfontaina, po noči za cesto neznano kje pa prispemo v Opuvo, glavno mesto nomadskega plemena Himba. Z lokalnim vodnikom se bomo zapeljali k starim znancem globoko v savano, postavili šotore na robu vasi, skupaj spekli kozo in skupaj plesali. Himbe so eno najbolj neverjetnih plemen, še vedno zaljubljeni v svojo preteklost, oblečeni v kozje kože, napol gole ženske pa se vsako jutro sveže namažejo z rdečim mastnim prahom, ki jih spremeni v ljudi iz nekega drugega sveta. Spustijo nas medse in vedno je to čudovito doživetje tako za njih kot za nas.

Namibia17_Nikon-4904 (2)

Zatem pa ponovno proti jugu, takorekoč v civilizacijo in v Etošo; eden najbolj znanih nacionalnih parkov v Afriki, velik za celo Slovenijo, ne slovi le po neštetih živalih, temveč tudi po urejenih kampih – tuši in celo bazen včasih dobro denejo. Slovi pa seveda tudi po slonih, levih, nosorogih, žirafah, neštetih antilopah, zebrah … v kraljestvu afriških živali smo! 

A nismo še končali. vozimo proti vzhodu in na robu Kalaharija se ustavimo v bušmanski vasici; Grmičarji jim rečemo pri nas. Kamp na robu naselja, skupaj z vaščani bomo posedeli okoli ognja in prinesli jim bomo dovolj hrane, da se bo cela vas lahko najedla. Oni pa nam bodo zapeli in zaplesali. Vajeni so (redkih!) turistov, a vseeno bo v tem večeru veliko njihove pristne nekdanjosti. Naslednje jutro pa sedanjosti in prihodnosti, karkoli že jim prinaša; obiskali bomo njihovo šolo.

Od tukaj pa – smer domov! Na poti proti glavnemu mestu in letališču pa bomo v mestu Okahanja naleteli še na lepo možnost za nakup spominkov in daril (a najboljše bomo nakupili v vaseh, izvirnike), potem pa – srečno, Namibija, krasno je bilo. A vseeno: home, sweet home, Slovenija!

§±á•

Mnogi od mojih stalnih sopotnikov prisegajo: Namibija je zakon. Puščavska dežela na jugozahodu Afrike je razpeta med Kalahari in Namib, velika za štirideset Slovenij in polna samote, najbolj čudovite narave in najbolj enkratnih plemen. Nekdanja nemška kolonija je urejena in varna, z izredno zdravim podnebjem – nobenih cepljenj – in z bogato založenimi trgovinami. Za redkimi mesti pa se razprostirajo stotine kilometrov in dnevi vožnje skozi najlepše puščave in savane. Ceste so makadamske in začuda urejene – a brez skrbi, na štiri tisoč kilometrov dolgi poti bo na voljo tudi nekaj izzivov za trpežne terenske toyote. Živeli bomo v gmajni, spali pa sredi ničesar, v urejenih kampih ali na robovih plemenskih vasi – da, tudi tuši in celo dva bazena bosta vmes! Iz bogatih zalog si bomo na ognju pripravljali večerje – kuhar Ludvik dela manjše čudeže – ter uživali slasti odličnih južnoafriških vin. A da ne bo pomote: to je prava avantura, v kateri sami vozimo, sami kuhamo, družno preklinjamo luknje in porivamo avtomobile, sami tudi oderemo kozo, če je treba. In za naslednjim ovinkom nas morda čaka čreda slonov ali skupina napol golih lepotic plemena Himba. Potovanje po Namibiji je čarobno – po njej morda nikoli več ne boste povsem enaki.

CENA: ca. 2850 € za 17 dni, vključeno VSE!

Kaj je vključeno? Takorekoč vse: letalske vozovnice s taksami, vizum, dvojno nezgodno zavarovanje Coris (pokrivanje zdravstvenih storitev do 50.000 €), kombi prevoz na letališče in nazaj (razen Brnika), na terenu preverjeni kuhar Ludvik, terenski avtomobili v Namibiji (Toyota Hilux 4×4 z gorivom, po štiri osebe v avtu), spanje (naši šotori!) v kampih, za cesto ali v plemenskih vaseh, vsa hrana in pitna voda, vstopnine, lokalni vodniki (kjer bo potrebno), vodenje v slovenskemu jeziku – ni da ni! 

Ni vključeno:  edino prispevek v skupno blagajno, večinoma za večerna veselja sredi gmajne. Le trikrat si boste iz svojega žepa v mestu kupili hitro kosilo ali sendvič, ta čas, ko bosta kuhar in vodič urejala bolj pomembne stvari.  Za ca. 70 dodatnih evrov ne boste ne lačni ne žejni – in občasno morda tudi ne povsem trezni, če dobro pomislim. Bo pa nekajkrat možnost zapravljanja v mestih, runde za šankom in predvsem nakupa daril in spominkov. Navsezadnje ste na dopustu in 100 – 200 evrov pač ne bi smel biti problem zapraviti.

Pišite za več informacij ter program potovanja: info@zvoneseruga.com 

FOTOGALERIJA NAMIBIJA

Namibija je raj za fotografe. Njene sipine, divje pokrajine neverjetnih barv, noči sredi ničesar, ljudje iz nekih povsem drugih časov ter svetov. In živali, kot ste jih vajeni le iz dokumentarnih oddaj. Lahko jo uživate skozi objektive svojih aparatov. A zagotovo še lepša in še bolj popolna bo slika skozi vaše oči. Spodaj pa vam ponujam nekaj posnetkov za občutek in pokušino.